Jak wyczyścić konto Gmail ze złośliwych aplikacji

Jak wyczyścić konto Gmail ze złośliwych aplikacji

Wśród najbardziej pożądanych celów oszuści wyłudzający informacje uzyskuje dostęp do Twojego Gmail konto, na którym prawdopodobnie przechowujesz informacje o wartości kopalni złota. Środa Oszustwo Google phishingowe daje hakerom pełną kontrolę nad wszystkimi Twoimi wiadomościami e-mail i umożliwia im używanie Twojego konta jako przyczółka do kierowania reklam na innych.



Schemat wykorzystuje legalną funkcję, która umożliwia innym aplikacjom uwierzytelnianie Cię za pośrednictwem Twojego konta Google lub uzyskiwanie dostępu do innych obszarów. Na przykład Slack używa tej funkcji, aby umożliwić udostępnianie plików z Dysku Google innemu członkowi zespołu. WordPress używa go, aby umożliwić automatyczne udostępnianie postów na osi czasu. Inne usługi mogą go używać do importowania kontaktów.

Ale niektóre aplikacje, takie jak fałszywa aplikacja Dysk Google, która pojawiła się w środę, będą wymagać pełnego dostępu do Twojego konta. (Prawdziwa aplikacja Dysk Google nie potrzebuje Twojego pozwolenia na dostęp do Twojego konta, ponieważ jest już jego częścią).



To nie pierwszy raz, kiedy połączenia aplikacji Google zostały źle wykorzystane. Na początku tego roku ujawniono, że Unroll.me używa tej funkcji do sprzedawać informacje o użytkowniku aplikacji Uber . Zeszłego roku słynna gra mobilna Pokémon Go stwierdzono przypadkowo pełny dostęp do Twojego konta Google (wada została później załatana).

Niestety, znaczna liczba użytkowników ślepo zatwierdza dostęp aplikacji do swoich kont Google bez sprawdzania żądanych uprawnień. Na szczęście możesz cofnąć te przywileje. A teraz jest dobry moment, aby martwić się o to, kto ma dostęp do Twojego konta Gmail.

Jak usunąć aplikacje z konta Google

Aby przejrzeć i ponownie dostosować aplikacje, które są połączone z Twoim kontem, przejdź do Strona konta Google i kliknijPołączone aplikacje i witryny> Zarządzaj aplikacjami(możesz też kliknąć ten link ):

Uprawnienia aplikacji Dysku Google



Pojawi się lista wszystkich aplikacji, które mają dostęp do Twojego konta. Kliknięcie każdej aplikacji powoduje jej rozwinięcie i podanie szczegółowych informacji o rodzaju informacji lub funkcji, do których ma ona dostęp. Uważaj na aplikacje, które mają pełny dostęp do Twojego konta.

Aby zablokować dostęp aplikacji do Twojego konta, po prostu kliknij przycisk Usuń. To takie proste.



Teraz idź wyczyść swoje konto.

Ben Dickson jest inżynierem oprogramowania i założycielem TechTalks . Śledź jego tweety pod adresem @ bendee983 i jego aktualizacje Facebook .